Ασθένεια εκσπλαχνισμού στελέχους δαμάσκηνου – Διαχείριση εκσκέλισης στελέχους σε δαμασκηνιές

0 57

Ασθένεια εκσπλαχνισμού στελέχους δαμάσκηνου – Διαχείριση εκσκέλισης στελέχους σε δαμασκηνιές Το κουκούτσι του στελέχους Prunus επηρεάζει πολλούς από τους πυρηνόκαρπους. Το κουκούτσι του στελέχους Plum Prunus δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο στο ροδάκινο [1] , αλλά συμβαίνει και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καλλιέργεια. Τι προκαλεί το κουκούτσι του στελέχους δαμάσκηνου; Είναι στην πραγματικότητα μια ασθένεια που απαντάται πιο συχνά στην οικογένεια Nightshade ως ιός δακτυλίων κηλίδων τομάτας [2] . Δεν υπάρχουν ανθεκτικές ποικιλίες Prunus σε αυτό το γράψιμο, αλλά υπάρχουν μερικές επιλογές για τον έλεγχο και την αποφυγή της ασθένειας στις δαμασκηνιές σας [3] .

Πώς να αναγνωρίσετε το κουκούτσι στελέχους στο δαμάσκηνο

Τα συμπτώματα του βλαστού δαμάσκηνου μπορεί να μην είναι αισθητά στην αρχή. Η ασθένεια παίρνει λίγο χρόνο για να επικρατήσει και προκαλεί ασήμαντα δέντρα. Πιθανότατα ζει στο έδαφος και χρειάζεται έναν φορέα για να μεταδώσει τον ιό στο δέντρο. Μόλις φτάσει εκεί, ταξιδεύει στο αγγειακό σύστημα και προκαλεί κυτταρικές αλλαγές.

Τα δαμάσκηνα με κουκούτσια στελέχους παρουσιάζουν σημάδια προβλημάτων ρίζας, αλλά μπορεί να συγχέονται με πράγματα όπως η περιτύλιξη ποντικών, η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, η σήψη των ριζών, η βλάβη από ζιζανιοκτόνο ή ο μηχανικός τραυματισμός. Αρχικά, τα δέντρα θα φαίνονται μικρότερα από το αναμενόμενο και τα φύλλα θα φουσκώσουν προς τα πάνω στο πλευρό, παίρνοντας πολλά διαφορετικά χρώματα πριν κολλήσουν στο μωβ και πέσουν. Μετά από μια σεζόν, το αποτέλεσμα της αναχαίτισης θα είναι πολύ εμφανές καθώς ο κορμός και οι μίσχοι είναι ζωσμένοι. Αυτό εμποδίζει τη διέλευση των θρεπτικών ουσιών και του νερού και το δέντρο σιγά σιγά πεθαίνει.

Όταν διερευνούμε τι προκαλεί το κουκούτσι του στελέχους δαμάσκηνου, είναι περίεργο το γεγονός ότι η ασθένεια είναι κατά κύριο λόγο μία από τις ντομάτες και τους συγγενείς τους. Το πώς αυτή η ασθένεια περνά στο γένος Prunus φαίνεται μυστήριο. Η ένδειξη είναι στο χώμα. Ακόμη και τα άγρια ​​φυτά νυχτολούλουδου είναι ξενιστές του ιού του δακτυλίου της ντομάτας. Μόλις μολυνθούν, είναι ξενιστές και οι νηματώδεις μεταδίδουν τον ιό σε άλλα ευπαθή είδη φυτών.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο έδαφος για αρκετά χρόνια και μεταφέρεται στα δέντρα από νηματώδεις του στιλέτου, οι οποίοι προσβάλλουν τις ρίζες του φυτού. Ο ιός μπορεί επίσης να εισέλθει σε μολυσμένα υποκείμενα ή σπόρους ζιζανίων. Μόλις σε ένα περιβόλι, οι νηματώδεις το απλώνουν γρήγορα.

Πρόληψη του ξεσπάσματος στελέχους στο δαμάσκηνο

Δεν υπάρχουν ποικιλίες δαμάσκηνου που να είναι ανθεκτικές στον ιό. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμα πιστοποιημένα δέντρα Prunus, απαλλαγμένα από ασθένειες. Ο έλεγχος επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω πολιτιστικών πρακτικών.

Τα βήματα που πρέπει να ληφθούν είναι η πρόληψη των ζιζανίων στην περιοχή, που μπορεί να είναι ξενιστές του ιού, και ο έλεγχος του εδάφους [4] πριν από τη φύτευση για την παρουσία νηματωδών.

Αποφύγετε τη φύτευση όπου η ασθένεια έχει εμφανιστεί στο παρελθόν και αφαιρέστε αμέσως τα δέντρα που έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια. Όλα τα δαμάσκηνα με κουκούτσια στελέχους πρέπει να καταστραφούν για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Μύκητας Plum Oak Root – Αντιμετώπιση Δαμασκηνιάς με σήψη Armillaria

Η σήψη της ρίζας του δαμάσκηνου armillaria, γνωστή και ως σήψη των ριζών του μανιταριού [1] , σήψη ρίζας βελανιδιάς, φρύνος μελιού ή μύκητας μπότας, είναι μια εξαιρετικά καταστροφική μυκητιακή ασθένεια που επηρεάζει μια ποικιλία δέντρων. Δυστυχώς, η διάσωση μιας δαμασκηνιάς με αρμιλλαρία είναι απίθανη. Αν και οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες αυτή τη στιγμή. Η καλύτερη λύση είναι να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της σήψης της ρίζας της βελανιδιάς στο δαμάσκηνο. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές.

Συμπτώματα σήψης ρίζας βελανιδιάς στο δαμάσκηνο

Ένα δέντρο με μύκητα από ρίζα βελανιδιάς δαμασκηνιάς εμφανίζει γενικά κιτρινισμένα φύλλα σε σχήμα κυπέλλου και καθυστερημένη ανάπτυξη. Εκ πρώτης όψεως, η σήψη της ρίζας του δαμάσκηνου Armillaria μοιάζει πολύ με έντονο στρες ξηρασίας. Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα δείτε σάπιους μίσχους και ρίζες με μαύρους, χορδώδεις κλώνους να αναπτύσσονται σε μεγαλύτερες ρίζες. Κάτω από το φλοιό είναι ορατή μια κρεμώδης λευκή ή κιτρινωπή ανάπτυξη μυκήτων που μοιάζει με τσόχα.

Ο θάνατος του δέντρου μπορεί να συμβεί γρήγορα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή μπορεί να δείτε μια σταδιακή, αργή πτώση. Αφού το δέντρο έχει πεθάνει, από τη βάση αναπτύσσονται συστάδες μελιόχρωμων φρύνων, που εμφανίζονται γενικά στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι.

Η σήψη της ρίζας Armillaria των δαμάσκηνων εξαπλώνεται κυρίως με την επαφή, όταν μια άρρωστη ρίζα αναπτύσσεται μέσα από το έδαφος και αγγίζει μια υγιή ρίζα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αερομεταφερόμενα σπόρια μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε ανθυγιεινό, νεκρό ή κατεστραμμένο ξύλο.

Πρόληψη της σήψης της ρίζας Armillaria των δαμάσκηνων

Ποτέ μην φυτεύετε δαμασκηνιές [2] σε έδαφος που έχει προσβληθεί από σήψη της ρίζας του armillaria. Λάβετε υπόψη ότι ο μύκητας μπορεί να παραμείνει βαθιά στο έδαφος για δεκαετίες. Φυτέψτε δέντρα σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Τα δέντρα σε σταθερά υγρό έδαφος είναι πιο επιρρεπή σε μύκητες ρίζας δρυός και άλλες μορφές σήψης των ριζών.

Ποτίστε καλά τα δέντρα, καθώς τα δέντρα που υποφέρουν από την ξηρασία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τον μύκητα. Ωστόσο, προσοχή στο υπερβολικό πότισμα. Ποτίστε βαθιά και μετά αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν το ποτίσετε ξανά.

Λιπάνετε τις δαμασκηνιές στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

Εάν είναι δυνατόν, αντικαταστήστε τα άρρωστα δέντρα με εκείνα που είναι γνωστό ότι είναι ανθεκτικά. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Τουλίπα [3]
  • Λευκό Έλατο [4]
  • Χόλι [5]
  • Κεράσι [6]
  • Φαλακρό Κυπαρίσσι [7]
  • Ginkgo [8]
  • Hackberry [9]
  • τσίχλα [10]
  • Ευκάλυπτος [11]

Διαχείριση νηματωδών κόμπων ρίζας δαμάσκηνου – Πώς να ελέγξετε τους νηματώδεις κόμπους ρίζας στα δαμάσκηνα

Οι νηματώδεις στις ρίζες των δαμάσκηνων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Αυτά τα παρασιτικά, μικροσκοπικά σκουλήκια ζουν στο έδαφος και τρέφονται με ρίζες δέντρων. Μερικά είναι πιο επιβλαβή από άλλα και οι προσβολές μπορεί να είναι κηλίδες σε έναν οπωρώνα, αλλά γενικά τα σκουλήκια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια σφριγηλότητας, μείωση της απόδοσης των καρπών και τελικά θάνατο κλαδιών ή ολόκληρων δέντρων.

Σχετικά με το Plum Tree Nematodes

Οι νηματώδεις είναι μικροσκοπικοί στρογγυλοί σκώληκες που δεν είναι ασυνήθιστοι στο έδαφος. Οι δαμασκηνιές [1] και τα υποκείμενα της δαμασκηνιάς είναι επιρρεπή σε ζημιές από νηματώδεις ριζοκόμπους [2] . Αυτός ο τύπος νηματώδους τρυπώνει στα κύτταρα των ριζών και μένει εκεί, τρέφοντας όλη του τη ζωή.

Τα σημάδια των νηματωδών ριζοκόμπων στα δαμάσκηνα περιλαμβάνουν ένα ριζικό σύστημα που δεν έχει αναπτυχθεί καλά. Πάνω από το έδαφος, τα δέντρα θα παρουσιάσουν γενική έλλειψη έντονης ανάπτυξης, μικρότερα φύλλα και κλαδιά ή κλαδιά που σβήνουν. Μέχρι τη συγκομιδή, θα δείτε χαμηλότερη απόδοση. Ενδέχεται επίσης να δείτε καρκινώματα και μαυρισμένα μπουμπούκια, φύλλα και λουλούδια σε προσβεβλημένα δέντρα. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε σημάδια νηματωδών κόμπων ρίζας σε ορισμένα δέντρα αλλά όχι σε άλλα.

Τα νεαρά δέντρα που φυτεύονται σε έδαφος που έχει προσβληθεί από νηματώδεις είναι πιο ευάλωτα στις χειρότερες επιπτώσεις αυτών των παρασίτων. Μπορούν να παρουσιάσουν καθυστερημένη ανάπτυξη και είτε να πεθάνουν αμέσως μετά τη μεταφύτευση είτε να συνεχίσουν να παρουσιάζουν κακή ανάπτυξη και χαμηλή απόδοση καρπού.

Θεραπεία νηματωδών κόμπων ρίζας δαμάσκηνου

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καλή θεραπεία για την εξάλειψη των νηματωδών των ριζοκόμπων, επομένως η καλύτερη αντιμετώπιση για τους νηματώδεις της δαμασκηνιάς είναι η πρόληψη. Υπάρχουν υποκείμενα που μπορούν να προφυλαχτούν από προσβολές, επομένως αναζητήστε δαμασκηνιές που έχουν αυτά τα υποκείμενα και που είναι πιστοποιημένα χωρίς παράσιτα και ασθένειες.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το χώμα σας [3] για νηματώδεις πριν από τη φύτευση, ειδικά αν υπήρχε οπωρώνα εκεί προηγουμένως. Οι νηματώδεις τείνουν να συσσωρεύονται στο έδαφος και να επιμένουν.

Εάν εντοπιστεί νηματώδης κόμπος ρίζας, μπορείτε να φυτέψετε αλλού ή να χρησιμοποιήσετε νηματοκτόνα [4] για την επεξεργασία του εδάφους. Η διαδικασία επεξεργασίας είναι μεγάλη και απαιτεί πολλή δουλειά, επομένως μια πιο εύκολη λύση είναι η εναλλαγή σε φυτά που δεν είναι ευαίσθητα και δεν είναι ξενιστές στους νηματώδεις.

Κηλίδα σε φύλλα κερασιού σε δαμάσκηνα – Αντιμετώπιση δαμάσκηνου με κηλίδα σε φύλλα κερασιού

Μικρές, μοβ κηλίδες στα φύλλα του δαμασκηνιού σας μπορεί να σημαίνουν ότι το δέντρο σας έχει κηλίδες από φύλλα κερασιάς [1] . Τα καλά νέα για την κηλίδα των φύλλων κερασιάς στα δαμάσκηνα είναι ότι είναι συνήθως μια μικρή μόλυνση. Η ζημιά στην απόδοση των καρπών και της συγκομιδής δεν είναι συνήθως σοβαρή, αλλά μπορεί να θέλετε να λάβετε κάποια προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε αυτήν την ασθένεια στον οπωρώνα του σπιτιού σας.

Σχετικά με το Cherry Leaf Spot in Plums

Αυτή η ασθένεια είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει τις δαμασκηνιές [2] και τις ποικιλίες ξινής και γλυκιάς κερασιάς [3] . Οι βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη της μόλυνσης περιλαμβάνουν θερμοκρασίες γύρω στους 60 έως 68 βαθμούς Φαρενάιτ (15 έως 20 βαθμούς Κελσίου) και είτε υψηλή υγρασία είτε βροχή.

Με τις σωστές θερμοκρασίες, λίγες μόνο ώρες υγρασίας μπορεί να είναι αρκετές για να ενεργοποιήσουν τα σπόρια να βλαστήσουν και να αρχίσουν να μολύνουν ένα δέντρο. Ο μύκητας μεταδίδεται από το ένα κλαδί ή το ένα δέντρο στο άλλο με τον άνεμο και το νερό. Τα σπόρια διαχειμάζουν στα απορρίμματα των φύλλων και μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση την άνοιξη.

Σημάδια κηλίδας φύλλων κερασιάς στα δαμάσκηνα

Οι δαμασκηνιές είναι λιγότερο ευαίσθητες από τις κερασιές σε αυτή τη μόλυνση, αλλά εξακολουθούν να είναι ευάλωτες, επομένως είναι σημαντικό να προσέχετε για σημάδια. Τα συμπτώματα των κηλίδων στα φύλλα της δαμασκηνιάς ξεκινούν με μικρές, κοκκινωπές ή μοβ κηλίδες στις επάνω επιφάνειες των φύλλων.

Καθώς η μόλυνση εξελίσσεται, οι κηλίδες στα φύλλα γυρίζουν και τρυπούν, και αυτό οδηγεί σε μια τρυπημένη εμφάνιση. Μετά τη βροχή μπορεί να δείτε ένα ασαφές ροζ ή λευκό σύμπλεγμα σπορίων στο κάτω μέρος των φύλλων. Σοβαρές μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη αποφύλλωση και επηρεάζουν την ανάπτυξη των καρπών, αλλά αυτό είναι πιο συχνό στις κερασιές παρά στις δαμασκηνιές.

Διαχείριση δαμάσκηνου με κηλίδα φύλλων κερασιού

Ακόμα κι αν έχετε σημάδια κηλίδας από φύλλα κερασιάς σε δαμάσκηνα στην αυλή σας, δεν χρειάζεται να είναι καταστροφή. Μπορείτε να διαχειριστείτε και να ελέγξετε την εξάπλωση της λοίμωξης, ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο της νόσου.

Καθαρίζετε τα απορρίμματα φύλλων κάθε φθινόπωρο και τα καίτε για να αποτρέψετε την εξάπλωση των υπαρχόντων σπορίων. Χρησιμοποιήστε ένα μυκητοκτόνο—πολλοί διαφορετικοί τύποι θα λειτουργήσουν—για να προστατέψετε υγιή δέντρα και να ψεκάσετε δέντρα την άνοιξη που επηρεάστηκαν το προηγούμενο έτος. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από το να ριζώσει ξανά.

Είναι επίσης σημαντικό να προστατεύονται και να ενισχύονται τα δέντρα που έχουν πληγεί από κηλίδες στα φύλλα κερασιάς. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει άγχος, επομένως εφαρμόστε λίπασμα μερικές φορές το χρόνο και ποτίστε τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι τα δέντρα μπορούν να ευδοκιμήσουν παρά τον μικρό βαθμό μυκητίασης.

Leave A Reply

Your email address will not be published.