Δαμάσκηνα με καφέ σήψη: Μάθετε για τη θεραπεία για την καστανή σήψη στα δαμάσκηνα Όλο και περισσότεροι κηπουροί στο σπίτι καλλιεργούν φυτά για φαγητό. Τα καλλωπιστικά δέντρα και θάμνοι αντικαθίστανται με νάνους οπωροφόρα δέντρα ή θάμνους μούρων. Τα καρποφόρα φυτά ανθίζουν την άνοιξη, ακολουθούμενα από τα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού ή τα φθινοπωρινά φρούτα, και μερικά έχουν ακόμη και όμορφο φθινοπωρινό χρώμα. Μπορούν να είναι μια όμορφη και χρήσιμη προσθήκη στο τοπίο.
Ωστόσο, τα καρποφόρα φυτά μπορεί να είναι ευαίσθητα σε παράσιτα και ασθένειες από τις οποίες δεν ενοχλούνται τα καλλωπιστικά. Τα εσπεριδοειδή μπορούν να μολυνθούν από ασιατικά ψύλλια εσπεριδοειδών [1] , οι μηλιές μπορούν να προσβληθούν από κλαδαράδες [2] , και τα πυρηνοφόρα δέντρα μπορούν να μολυνθούν από καφέ σήψη [3] . Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ασθένεια των δαμάσκηνων καφέ σήψης.
Δαμάσκηνα με καφέ σήψη
Η καστανή σήψη στα δαμάσκηνα είναι μια μυκητιακή ασθένεια που επιστημονικά ταξινομείται ως Monilinia fructicola . Μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα δαμάσκηνα [4] αλλά και άλλα πυρηνοφόρα δέντρα όπως οι ροδακινιές [5] , οι κερασιές [6] και οι βερίκοκες [7] . Τα σημάδια ή τα συμπτώματα της νόσου της δαμασκηνιάς της καστανής σήψης είναι:
- Καστανά μαραμένα άνθη
- Τα λουλούδια μπορεί να αναβλύζουν έναν καφέ, κολλώδη χυμό
- Κλαδίσκος ή καρκινώματα σε κλαδιά καρποφόρων
- Σκούρα, βυθισμένα σάπια σημεία στα φρούτα, που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα
- Ορατά ασαφή σπόρια καφέ-γκρι στα φρούτα
- Συρρίκνωση των φρούτων ή μουμιοποιημένη εμφάνιση φρούτων
Ο υγρός, υγρός καιρός παίζει έναν παράγοντα για την ανάπτυξη και εξάπλωση του Monilinia fructicola . Η υγρασία και οι θερμοκρασίες μεταξύ 65-77 βαθμών F. (18-25 C.) παρέχουν στην ασθένεια τις τέλειες συνθήκες ανάπτυξης.
Την άνοιξη, τα σπόρια της νόσου απελευθερώνονται από τους μουμιοποιημένους καρπούς του περασμένου έτους ή τα καρκινώματα και μεταφέρονται στον άνεμο. Όταν αυτά τα σπόρια προσγειωθούν σε οποιαδήποτε υγρή επιφάνεια ενός πυρηνόκαρπου δέντρου, μπορεί να μολύνει ολόκληρο το δέντρο μέσα σε 5 ώρες. Τα νεαρά φρούτα είναι πιο ανθεκτικά αλλά γίνονται πιο ευαίσθητα καθώς ωριμάζουν. Η καφέ σήψη των δαμασκηνιών μπορεί να σαπίσει και να μουμιοποιήσει εντελώς ένα φρούτο σε μόλις δύο ημέρες.
Θεραπεία για την καστανή σήψη στα δαμάσκηνα
Η καστανή σήψη μπορεί να επιβιώσει τον χειμώνα, προστατευμένη από τους μουμιοποιημένους καρπούς ή τα καρκινώματα στα κλαδιά. Την άνοιξη, όταν η υγρασία και οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες, τα σπόρια απελευθερώνονται και ο κύκλος μόλυνσης συνεχίζεται. Επομένως, τα καλύτερα βήματα που μπορείτε να κάνετε για τον έλεγχο της καστανής σήψης στα δαμάσκηνα είναι η πρόληψη.
Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε την καστανή σήψη σε δαμάσκηνα ή άλλα πυρηνοφόρα δέντρα:
Επιλέξτε ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στην καστανή σήψη.
- Φυτέψτε πυρηνόκαρπα δέντρα σε μια καλά στραγγιζόμενη, ανοιχτή και ευάερη τοποθεσία με πλήρη ηλιοθεραπεία.
- Επιθεωρείτε και κλαδεύετε τακτικά πυρηνοφόρα δέντρα, αφαιρώντας τυχόν ύποπτα μέλη, λουλούδια ή φρούτα.
- Κλαδέψτε τα κλαδιά που έχουν πολύ κόσμο ή διασταυρώνονται για να κρατήσετε το κουβούκλιο του δέντρου ανοιχτό στη ροή του αέρα και στο φως του ήλιου.
- Αραιώστε τα γεμάτα φρούτα, καθώς τα φρούτα που αγγίζουν ή τρίβονται μπορούν να μεταδώσουν γρήγορα την ασθένεια.
- Διατηρήστε την περιοχή γύρω από τα οπωροφόρα δέντρα καθαρή και απαλλαγμένη από υπολείμματα. Απορρίψτε αμέσως τυχόν πεσμένα αποκόμματα φρούτων για να μειώσετε τον κίνδυνο επαναμόλυνσης.
Δυστυχώς, δεν βλέπουμε πάντα τα πρώιμα σημάδια της καστανής σήψης έως ότου έχει ήδη μολύνει το μεγαλύτερο μέρος των δέντρων και είναι πολύ αργά για προληπτικά μέτρα. Στη συνέχεια πρέπει να στραφούμε σε θεραπείες για την καστανή σήψη στα δαμάσκηνα και άλλα πυρηνόκαρπα. Για τον έλεγχο της καστανής σήψης στα δαμάσκηνα, υπάρχουν λίγα που μπορείτε να κάνετε, αλλά αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν:
- Αφαιρέστε και απορρίψτε όλα τα μολυσμένα λουλούδια, φρούτα ή κλαδιά.
- Ψεκάστε σχολαστικά ολόκληρο το οπωροφόρο δέντρο με ένα μυκητοκτόνο όπως θείο ασβέστη, χλωροθαλονίλη, καπτάνη, θειοφανικό μεθύλιο ή μυκλοβουτανίλη.
- Εάν υπάρχουν αναφορές για καστανή σήψη στα δαμάσκηνα στην περιοχή σας ή το πυρηνόκαρπο δέντρο σας έχει υποφέρει από αυτό στο παρελθόν, μπορείτε να το ψεκάζετε με ένα μυκητοκτόνο προληπτικά κάθε άνοιξη ακριβώς τη στιγμή που τα λουλούδια αρχίζουν να βλασταίνουν.
Λίπασμα Plum Tree: Πώς και πότε να ταΐσετε δαμασκηνιές
Οι δαμασκηνιές [1] χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ευρωπαϊκά [2] , ιαπωνικά [3] και αυτόχθονα αμερικανικά είδη [4] . Και τα τρία μπορούν να επωφεληθούν από το λίπασμα δαμασκηνιάς, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε να ταΐζετε δαμασκηνιές καθώς και πώς να γονιμοποιήσετε μια δαμασκηνιά. Ποιες είναι λοιπόν οι απαιτήσεις λιπασμάτων για τα δαμάσκηνα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Λίπανση Δαμασκηνών
Πριν εφαρμόσετε λίπασμα δαμασκηνιάς, καλό είναι να κάνετε μια δοκιμή εδάφους [5] . Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν χρειάζεται καν να γονιμοποιήσετε. Η λίπανση των δαμασκηνιών χωρίς να ξέρετε αν είναι απαραίτητο, όχι μόνο σπαταλά τα χρήματά σας, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη φυτών και χαμηλές αποδόσεις καρπών.
Τα οπωροφόρα δέντρα, συμπεριλαμβανομένων των δαμάσκηνων, απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, ειδικά εάν περιβάλλονται από γκαζόν που λιπαίνεται τακτικά.
Πότε να ταΐζετε δαμασκηνιές
Η ηλικία του δέντρου είναι ένα βαρόμετρο για το πότε πρέπει να γονιμοποιηθεί. Λιπάνετε τα νεοφυτεμένα δαμάσκηνα νωρίς την άνοιξη πριν φύγουν. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους του δέντρου, γονιμοποιήστε το δέντρο δύο φορές το χρόνο, πρώτα στις αρχές Μαρτίου και μετά ξανά περίπου την πρώτη Αυγούστου.
Το ύψος της ετήσιας ανάπτυξης είναι ένας άλλος δείκτης για το εάν ή πότε πρέπει να γονιμοποιηθούν οι δαμασκηνιές. δέντρα με μικρότερη από 10-12 ίντσες (25-30 εκ.) πλευρικής ανάπτυξης από το προηγούμενο έτος πιθανότατα πρέπει να γονιμοποιηθούν. Αντίθετα, εάν ένα δέντρο έχει περισσότερες από 18 ίντσες (46 εκ.) ανάπτυξη, μάλλον δεν χρειάζεται να γονιμοποιηθεί. Εάν ενδείκνυται λίπανση, κάντε το πριν ανθίσει ή φυτρώσει το δέντρο.
Πώς να γονιμοποιήσετε μια δαμασκηνιά
Μια δοκιμή εδάφους, η ποσότητα της ανάπτυξης του προηγούμενου έτους και η ηλικία του δέντρου θα δώσουν μια καλή ιδέα για τις απαιτήσεις σε λίπασμα για τα δαμάσκηνα. Εάν όλα τα σημάδια δείχνουν γονιμοποίηση, πώς ταΐζετε σωστά το δέντρο;
Για τα δαμάσκηνα που φυτεύτηκαν πρόσφατα, γονιμοποιήστε νωρίς την άνοιξη μεταδίδοντας ένα φλιτζάνι λιπάσματος 10-10-10 [6] σε μια περιοχή που έχει πλάτος περίπου τρία πόδια (0,9 μέτρα). Στα μέσα Μαΐου και στα μέσα Ιουλίου, εφαρμόστε ένα ½ φλιτζάνι νιτρικό ασβέστιο ή νιτρικό αμμώνιο ομοιόμορφα σε μια περιοχή περίπου δύο πόδια (0,6 m.) σε διάμετρο. Αυτή η τροφοδοσία θα παρέχει επιπλέον άζωτο στο δέντρο.
Τον δεύτερο χρόνο και μετά, το δέντρο θα γονιμοποιηθεί δύο φορές το χρόνο στις αρχές Μαρτίου και μετά ξανά την πρώτη Αυγούστου. Για την εφαρμογή Μαρτίου, εφαρμόστε 1 φλιτζάνι 10-10-10 για κάθε έτος δέντρου έως 12 ετών. Εάν το δέντρο είναι 12 ετών ή μεγαλύτερο, εφαρμόστε μόνο 1/2 φλιτζάνι λίπασμα στο ώριμο δέντρο.
Τον Αύγουστο, εφαρμόστε 1 φλιτζάνι νιτρικό ασβέστιο ή νιτρικό αμμώνιο ανά έτος δέντρων έως 6 φλιτζάνια για ώριμα δέντρα. Μεταδώστε οποιοδήποτε λίπασμα σε έναν ευρύ κύκλο τουλάχιστον τόσο μεγάλο όσο ο κύκλος που δημιουργείται από τα άκρα του δέντρου. Προσέξτε να κρατήσετε το λίπασμα μακριά από τον κορμό του δέντρου.
Παράσιτα σε δαμασκηνιές – Πώς να αντιμετωπίσετε τα κοινά παράσιτα των δαμασκηνιών
Από τα καρποφόρα δέντρα, οι δαμασκηνιές [1] έχουν τον μικρότερο αριθμό παρασίτων. Ακόμα κι έτσι, οι δαμασκηνιές έχουν κάποια προβλήματα με έντομα που μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο με την παραγωγή καρπών ή ακόμα και να σκοτώσουν το δέντρο. Η έγκαιρη αναγνώριση των παρασίτων σε δαμασκηνιές και ο έλεγχος των παρασίτων στα δαμάσκηνα μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία του δέντρου και την απόδοση του. Οι ακόλουθες πληροφορίες επικεντρώνονται σε κοινά παράσιτα δαμασκηνιάς.
Βοήθεια, έχω σφάλματα Plum Tree!
Καταρχήν μην πανικοβάλλεστε. Η έγκαιρη αναγνώριση των ζωυφίων δαμασκηνιάς θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να τα ελέγξετε ή να τα εξαφανίσετε. Επιθεωρείτε συχνά το δέντρο για τυχόν σημάδια προσβολής. Εδώ είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με έντομα δαμασκηνιάς που πρέπει να προσέξετε:
Plum Curculio
Ένα από τα πιο κοινά παράσιτα της δαμασκηνιάς είναι το plum curculio [2] . Αυτός ο μήκους 1,25 εκ. σκαθάρι διαχειμάζει στο έδαφος και στη συνέχεια αναδύεται την άνοιξη. Τα ενήλικα είναι καστανά και φολιδωτά με μακριά τσιμπήματα που χρησιμοποιούν για να περάσουν σε σήραγγα στα φρούτα. Τα θηλυκά σκαθάρια γεννούν αυγά κάτω από την επιφάνεια του αναπτυσσόμενου καρπού. Οι αναδυόμενες προνύμφες τρώγονται βαθιά μέσα στον καρπό καθώς τρώνε, προκαλώντας το να σαπίσει.
Ξεκινήστε να ελέγχετε για σημάδια δαμάσκηνου, ακριβώς τη στιγμή που το δέντρο αρχίζει να σχηματίζει καρπούς. Ελέγξτε τα φρούτα για τυχόν σημάδια ουλών κατά την ωοτοκία. Αν δείτε τέτοια σημάδια, απλώστε ένα πλαστικό φύλλο κάτω από το δέντρο νωρίς το πρωί. Ανακινήστε τα κλαδιά για να απομακρυνθούν τα ενήλικα σκαθάρια. Θα πέσουν πάνω στο πλαστικό μουσαμά, μοιάζοντας πολύ με λέπια μπουμπουκιών ή άλλα συντρίμμια. Συγκεντρώστε όλα τα σκαθάρια και πετάξτε τα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά την άνοιξη, όταν είναι πιο δραστήρια και στη συνέχεια εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Εάν αυτό ακούγεται σαν υπερβολική δουλειά, φυσικά, ο ψεκασμός με ένα εντομοκτόνο χαμηλής τοξικότητας είναι μια άλλη επιλογή. Μόλις δείτε σημάδια ουλών από την ωοτοκία, εφαρμόστε τον πρώτο γύρο εντομοκτόνου και μετά ψεκάστε ξανά δύο εβδομάδες αργότερα.
Ιαπωνικά σκαθάρια
Τα ιαπωνικά σκαθάρια [3] είναι ένα άλλο κοινό παράσιτο που βρίσκεται σε δαμασκηνιές. Αυτά τα σκαθάρια είναι μικρά και κοκκινοκαφέ με μαύρα κεφάλια. Τα ιαπωνικά σκαθάρια που μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1916 είναι επιδρομείς ίσων ευκαιριών, προσβάλλοντας όχι μόνο δαμασκηνιές αλλά και πολλά άλλα φυτά. Τόσο οι ράβδοι όσο και οι ενήλικες γλεντούν με το φύλλωμα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.
Αφίδες δαμάσκηνου
Οι αφίδες δαμασκηνιάς [4] είναι ένα άλλο κοινό παράσιτο που απαντάται στις δαμασκηνιές. Εύστοχες ονομασίες, καθώς τα φύλλα δαμασκηνιάς είναι η αγαπημένη τροφή των παρασίτων. Αυτές οι αφίδες είναι πράσινες, κίτρινες ή καφέ και έχουν μήκος κάτω από ½ ίντσα (1,25 εκ.). Βρίσκονται σε κατσαρό φύλλωμα. Τα κατσαρά φύλλα στη συνέχεια δεν φωτοσυνθέτουν σωστά, γεγονός που εμποδίζει το δέντρο ή/και τον καρπό και, σε σοβαρές περιπτώσεις, θα σκοτώσει το δέντρο.
Ακάρεα σκουριάς
Ακόμα ένα άλλο κοινό παράσιτο που βρίσκεται στα δαμασκηνιά είναι τα ακάρεα σκουριάς, τα οποία επηρεάζουν επίσης άλλα οπωροφόρα δέντρα όπως οι αχλαδιές [5] . Λιγότερο από ¼ ίντσας (0,5 εκ.) σε μήκος, μπορεί να είναι κίτρινα, κόκκινα, ροζ, λευκά ή ακόμα και μοβ. Σε περίπτωση μόλυνσης από ακάρεα, τα φύλλα αποκτούν ασημί χρώμα και κουλουριάζονται. Αν το δείτε αυτό, κοιτάξτε στην κάτω πλευρά των φύλλων για συστάδες ακάρεων για να επαληθεύσετε ότι το δέντρο έχει ακάρεα σκουριάς.
Έλεγχος παρασίτων στα δαμάσκηνα
Έχουμε ήδη συζητήσει τον έλεγχο του δαμάσκηνου. εφαρμόστε ένα φυτοφάρμακο το φθινόπωρο, αλλά τι μπορεί να γίνει για τον έλεγχο άλλων παρασίτων στα δαμάσκηνα; Ανακινήστε τα άκρα του δέντρου για να απομακρύνετε τα ιαπωνικά σκαθάρια όπως συνιστάται για μη χημικό έλεγχο του δαμάσκηνου curculio. Σκοτώστε τα σκαθάρια ρίχνοντάς τα σε λίγο σαπουνόνερο.
Οι αφίδες μπορούν να καταπολεμηθούν ψεκάζοντας το δέντρο με λάδι Neem [6] με το πρώτο σημάδι της προσβολής. Τα ακάρεα της σκουριάς μπορούν να καταπολεμηθούν με ψεκασμό με ψεκασμό θείου στις αρχές της άνοιξης.