Διορθώνοντας τις φράουλες που σαπίζουν: Αιτίες για τις φράουλες που σαπίζουν στο κλήμα

0 50

Διορθώνοντας τις φράουλες που σαπίζουν: Αιτίες για τις φράουλες που σαπίζουν στο κλήμα Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στον καλοκαιρινό σας κήπο από τις φράουλες που σαπίζουν στα αμπέλια. Είναι τρομερά απογοητευτικό να περιμένεις με ανυπομονησία τα φρέσκα μούρα, μόνο που τα χαλάνε πριν καν τα μαζέψεις. Υπάρχουν λύσεις σε αυτήν την κρίση, ωστόσο, πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε και να σώσετε τις υπόλοιπες φράουλες.

Γιατί σαπίζουν οι φράουλες στον κήπο;

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν σήψη φράουλας και αν καταλαβαίνετε πώς αναπτύσσονται, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να τις αποτρέψετε:

  • Γκρι μούχλα . Η γκρίζα μούχλα [1] μοιάζει ακριβώς όπως ακούγεται: γκρίζα, ασαφή μούχλα αναπτύσσεται στα μούρα σας. Μπορεί να ξεκινήσει νωρίς, πριν αναπτυχθούν μούρα, προκαλώντας τα λουλούδια και τους μίσχους να μαυρίσουν και ακόμη και να πεθάνουν. Καθώς σχηματίζονται τα μούρα, μουχλιάζουν και σαπίζουν. Η γκρίζα μούχλα πυροδοτείται από την υπερβολική υγρασία.
  • Σαπίδα δέρματος . Εάν τα μούρα σας εμφανίσουν καφέ κηλίδες σε ζεστό και υγρό καιρό, πιθανότατα έχετε σήψη δέρματος. Αυτή είναι μια μυκητιασική λοίμωξη και προκαλεί κηλίδες και κάνει τα φρούτα σκληρά.
  • Σαπίδα καρπού ανθρακνόζης . Μια άλλη μυκητιασική λοίμωξη, αυτή προκαλεί κυκλικές κοιλότητες στα μούρα. Συχνά εμφανίζεται σε υγρές και υγρές συνθήκες.

Όλες αυτές οι λοιμώξεις είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν όταν τα φυτά της φράουλας είναι υγρά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι μολυσματικοί παράγοντες μπορεί να εισχωρήσουν στα μούρα όταν το νερό της βροχής πιτσιλίζει βρωμιά επάνω και πάνω τους. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν ποτίζετε τα φυτά.

Πρόληψη σάπιων φραουλών στο φυτό

Το καλύτερο φάρμακο για αυτές τις συγκεκριμένες λοιμώξεις είναι να αποφευχθεί η εμφάνισή τους. Και τα τρία μπορεί να προκύψουν από υπερβολική υγρασία και ζεστό, υγρό καιρό. Επειδή τα φυτά της φράουλας είναι χαμηλά, είναι εύκολο το νερό να τα πιτσιλάει βρωμιά και να τα μολύνει, και αυτά να βραχούν και να παραμείνουν υγρά.

Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε όλα αυτά είναι να φυτέψετε τις φράουλες σας [2] με άφθονο χώρο μεταξύ τους. Αυτό επιτρέπει τη ροή του αέρα, ώστε τα φυτά να στεγνώνουν μεταξύ ποτίσματος και βροχής. Φροντίστε να τα φυτέψετε και σε σημείο με καλή στράγγιση. Ένα στρώμα από άχυρο [3] μπορεί να αποτρέψει το πιτσίλισμα και λειτουργεί σαν φράγμα.

Εάν έχετε ιδιαίτερα υγρό καιρό καθώς τα φυτά σας μεγαλώνουν, μπορείτε να καλύψετε τα φυτά καθώς βρέχει. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε να ποντάρετε τα φυτά για να κρατήσετε τα φύλλα και τα μούρα επάνω και μακριά από το έδαφος.

Εάν οι φράουλες σας έχουν ήδη σαπίσει, αφαιρέστε τις προσβεβλημένες, κάτι που θα δώσει στις υπόλοιπες την ευκαιρία να αναπτυχθούν χωρίς να μολυνθούν. Ως έσχατη λύση, ή εάν η μούχλα και η σήψη συνεχίζουν να ενοχλούν τα φυτά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μυκητοκτόνο. Μετά από ένα κακό έτος σήψης, ίσως σκεφτείτε να καθαρίσετε το κρεβάτι και να το επεξεργαστείτε με ένα μυκητοκτόνο [4] για να το προετοιμάσετε για το επόμενο έτος.

Μάλτσα για φράουλες – Μάθετε πώς να μαλακώνετε τις φράουλες στον κήπο

Ρωτήστε έναν κηπουρό ή έναν αγρότη πότε να μαλακώσετε [1] φράουλες και θα λάβετε απαντήσεις όπως: «όταν τα φύλλα γίνουν κόκκινα», «μετά από αρκετά παγάκια», «μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών» ή «Όταν τα φύλλα ισιώνουν». Αυτές μπορεί να φαίνονται σαν απογοητευτικές, ασαφείς απαντήσεις σε όσους είναι νέοι στην κηπουρική. Ωστόσο, το πότε πρέπει να καλύπτετε φυτά φράουλας για χειμερινή προστασία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η κλιματική ζώνη σας και ο καιρός κάθε χρόνο. Διαβάστε παρακάτω για μερικές πληροφορίες για σάπια φύλλα φράουλας.

Σχετικά με το Mulch for Strawberries

Τα φυτά φράουλας [2] πολτοποιούνται μία ή δύο φορές το χρόνο για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Σε κλίματα με κρύους χειμώνες, το σάπια φύλλα συσσωρεύονται πάνω από τα φυτά φράουλας στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα για να προστατεύσουν τη ρίζα και το στέμμα του φυτού από το κρύο και τις ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Το ψιλοκομμένο άχυρο χρησιμοποιείται συνήθως για το σάπιασμα των φραουλών. Αυτό το σάπια φύλλα αφαιρείται στη συνέχεια στις αρχές της άνοιξης. Αφού τα φυτά ξεφυλλίσουν την άνοιξη, πολλοί αγρότες και κηπουροί επιλέγουν να προσθέσουν ένα άλλο λεπτό στρώμα φρέσκου αχυρόστρωμα κάτω και γύρω από τα φυτά.

Στα μέσα του χειμώνα, οι κυμαινόμενες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν το πάγωμα του εδάφους, την απόψυξη και στη συνέχεια να παγώσει ξανά. Αυτές οι αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν διαστολή του εδάφους, στη συνέχεια συστολή και διαστολή ξανά, ξανά και ξανά. Όταν το χώμα μετακινείται και μετατοπίζεται έτσι από την επαναλαμβανόμενη κατάψυξη και απόψυξη, τα φυτά φράουλας μπορεί να απομακρυνθούν από το έδαφος [3] . Στη συνέχεια, οι κορώνες και οι ρίζες τους αφήνονται εκτεθειμένες στις ψυχρές θερμοκρασίες του χειμώνα. Η σάπια φύλλα φυτών φράουλας με ένα παχύ στρώμα άχυρου μπορεί να το αποτρέψει.

Συνήθως πιστεύεται ότι τα φυτά φράουλας θα παράγουν υψηλότερη απόδοση στις αρχές του καλοκαιριού, εάν τους επιτραπεί να βιώσουν τον πρώτο σκληρό παγετό του προηγούμενου φθινοπώρου. Για το λόγο αυτό, πολλοί κηπουροί αντέχουν μέχρι μετά τον πρώτο σκληρό παγετό ή όταν οι θερμοκρασίες του εδάφους είναι σταθερά γύρω στους 40 F. (4 C.) προτού στρώσουν τις φράουλες.

Επειδή ο πρώτος σκληρός παγετός και οι σταθερά κρύες θερμοκρασίες του εδάφους συμβαίνουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες, συχνά παίρνουμε αυτές τις ασαφείς απαντήσεις «όταν το φύλλωμα γίνεται κόκκινο» ή «όταν τα φύλλα ισοπεδώνονται» εάν ζητήσουμε συμβουλές για το πότε πρέπει να στραγγίσουμε τα φυτά φράουλας. . Στην πραγματικότητα, η τελευταία απάντηση, «όταν το φύλλωμα ισοπεδώνεται», είναι ίσως ο καλύτερος εμπειρικός κανόνας για το πότε πρέπει να μαλακώσετε τις φράουλες, καθώς αυτό συμβαίνει μόνο αφού το φύλλωμα έχει υποστεί παγωμένες θερμοκρασίες και οι ρίζες των φυτών έχουν σταματήσει να ασκούν ενέργεια στα εναέρια μέρη του το φυτό.

Το φύλλωμα στα φυτά της φράουλας μπορεί να αρχίσει να κοκκινίζει ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού σε ορισμένες περιοχές. Το σάπιασμα φυτών φράουλας πολύ νωρίς θα μπορούσε να οδηγήσει σε σήψη των ριζών και της κόμης κατά τις υγρές περιόδους των αρχών του φθινοπώρου. Την άνοιξη, είναι επίσης σημαντικό να αφαιρέσετε το σάπια φύλλα πριν οι ανοιξιάτικες βροχές εκθέσουν επίσης τα φυτά σε σήψη.

Μια φρέσκια, λεπτή στρώση αχυρόστρωμα [4] μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γύρω από τα φυτά φράουλας την άνοιξη. Αυτό το σάπια φύλλα απλώνεται κάτω από το φύλλωμα σε βάθος μόνο περίπου 1 ίντσας (2,5 εκ.). Ο σκοπός αυτού του σάπια φύλλα είναι να συγκρατήσει την υγρασία του εδάφους, να αποτρέψει το πιτσίλισμα ασθενειών που μεταδίδονται στο έδαφος [5] και να εμποδίσει τον καρπό να κάτσει απευθείας στο γυμνό έδαφος.

Παραμορφωμένες φράουλες: Τι προκαλεί τις παραμορφωμένες φράουλες

Άρα είναι αργά την άνοιξη και μου τρέχουν τα σάλια από πέρσι? είναι ώρα συγκομιδής φράουλας [1] . Αλλά περιμένετε, κάτι δεν πάει καλά. Οι φράουλες μου έχουν παραμορφωθεί. Γιατί οι φράουλες παραμορφώνονται και τι μπορεί να γίνει για αυτό; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι προκαλεί τις παραμορφωμένες φράουλες και αν μπορείτε να τις φάτε ή όχι.

Γιατί οι φράουλες παραμορφώνονται;

Πρώτα απ ‘όλα, οι φράουλες με παράξενη εμφάνιση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μη βρώσιμες. σημαίνει απλώς ότι έχουν περίεργες φράουλες. Αλλά, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία λόγος για κακοσχηματισμένες φράουλες σαν αυτές. Υπάρχουν τρεις λόγοι για παραμόρφωση στις φράουλες με έναν πιθανό τέταρτο να τίθεται προς συζήτηση:

Κακή επικονίαση . Ο πρώτος λόγος είναι ο πιο πιθανός και έχει να κάνει με την έλλειψη επικονίασης. Αυτό μπορεί να διακριθεί σε σχέση με άλλους τύπους παραμόρφωσης από τον καρπό που έχει μεταβλητό μέγεθος σπόρων. Οι μεγάλοι σπόροι επικονιάστηκαν και οι μικροί όχι. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά την άνοιξη μετά από δροσερό καιρό και η προστασία από τον παγετό με τη μορφή καλυμμάτων σειρών [2] έχει περιορισμένη δραστηριότητα των μελισσών.

Ζημιά από παγετό . Χέρι-χέρι με την έλλειψη επικονίασης και ένας άλλος λόγος για κακοσχηματισμένα μούρα είναι ο τραυματισμός από τον παγετό. Εάν δεν παρείχατε στις φράουλες προστασία από τον παγετό [3] , ο ελαφρύς τραυματισμός από τον παγετό μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις. Αυτό διαγιγνώσκεται με την εξέταση των λουλουδιών που βρίσκονται δίπλα στα παραμορφωμένα μούρα. Θα έχουν μαυρισμένα κέντρα που υποδηλώνουν τραυματισμό από παγετό.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών . Όπως όλα τα φυτά, έτσι και οι φράουλες χρειάζονται θρεπτικά συστατικά [4] . Το βόριο [5] είναι ένα από τα πιο συχνά ελλιπή μικροθρεπτικά συστατικά μεταξύ των φραουλών, καθώς είναι επιρρεπή σε έκπλυση. Ενώ η ανεπάρκεια βορίου προκαλεί πολλά συμπτώματα, τα πιο αισθητά είναι τα παραμορφωμένα μούρα, τα ασύμμετρα φύλλα και οι κολλώδεις ρίζες. Για να επιβεβαιωθεί η ανεπάρκεια σε βόριο, απαιτείται ανάλυση φύλλων.

Παράσιτα εντόμων . Τέλος, ένας άλλος λόγος για κακοσχηματισμένα μούρα είναι οι θρίπες [6] ή τα ζωύφια που τρέφονται με τον καρπό. Εδώ για να διαλύσουμε τον μύθο, οι θρίπες που τρέφονται με φράουλες δεν παραμορφώνουν τον καρπό. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει μπρούτζο κοντά στο άκρο του στελέχους του καρπού.

Τα σφάλματα Lygus [7] ( Lygus hesperus ) είναι ένα άλλο θέμα. Μπορούν και θα προκαλέσουν δύσμορφα μούρα (στην πραγματικότητα είναι οι νύμφες), αλλά σπάνια είναι ενεργά μέχρι αργά την καλλιεργητική περίοδο, οπότε αν έχετε παραμορφωμένα μούρα την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού, είναι απίθανο να προκαλείται από ζωύφια λύγου. Μάλλον η αιτία οφείλεται σχεδόν σίγουρα σε κακή επικονίαση, ζημιά από παγετό ή ανεπάρκεια βορίου.

Leave A Reply

Your email address will not be published.