Κάθετα σχέδια πύργου φράουλας – Πώς να φτιάξετε έναν πύργο φράουλας

0 71

Κάθετα σχέδια πύργου φράουλας – Πώς να φτιάξετε έναν πύργο φράουλας Έχω φυτά φράουλας [1] – πολλά από αυτά. Το χωράφι μου με φράουλα καταλαμβάνει σημαντικό χώρο, αλλά οι φράουλες είναι το αγαπημένο μου μούρο, οπότε εκεί θα μείνουν. Αν είχα λίγη διορατικότητα, μάλλον θα ήμουν πιο διατεθειμένος να χτίσω έναν πύργο φράουλας. Η κατασκευή μιας κάθετης γλάστρας φράουλας θα εξοικονομούσε σίγουρα πολύτιμο χώρο στον κήπο. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι μόλις έπεισα τον εαυτό μου.

Κάθετα σχέδια πύργου φράουλας

Εξετάζοντας τις ελλείψεις πληροφοριών σχετικά με την κατασκευή μιας κατακόρυφης γλάστρας φράουλας, φαίνεται ότι, αν και ένα πτυχίο μηχανικού μπορεί να είναι χρήσιμο, ορισμένες εκδόσεις της δομής είναι φιλικές για το DIY για τον αρχάριο αρχιτέκτονα.

Η βασική ουσία για τη φύτευση σε κάθετους πύργους φράουλας είναι να αποκτήσετε υλικό που είναι ήδη ψηλό, όπως σωληνώσεις PVC ή ξύλινο στύλο μήκους 6 έως 8 ποδιών (2 έως 2,5 μ.) ή στοίβαξη κάτι, όπως δύο ανεστραμμένα 5 γαλόνια (19 L.) κουβάδες και στη συνέχεια ανοίγει μερικές τρύπες στο υλικό για να φυτέψει το μούρο.

Πώς να φτιάξετε έναν πύργο φράουλας από PVC

Θα χρειαστείτε έξι πόδια (2 μ.) σωλήνα PVC χρονοδιάγραμμα-40 4 ιντσών (10 εκ.) όταν κατασκευάζετε έναν κατακόρυφο πύργο φράουλας με PVC. Ο ευκολότερος τρόπος για να κόψετε τρύπες είναι να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι με τρυπάνι. Κόψτε τρύπες 2 ½ ίντσας (6,5 εκ.) στη μία πλευρά, με απόσταση 1 πόδι (30,5 εκ.), αλλά αφήνοντας τις τελευταίες 12 ίντσες (30,5 εκ.) άκοπες. Το τελευταίο πόδι (30,5 εκ.) θα βυθιστεί στο έδαφος.

Γυρίστε τον σωλήνα κατά ένα τρίτο και κόψτε μια άλλη σειρά οπών, με μετατόπιση από την πρώτη σειρά κατά 4 ίντσες (10 εκ.). Γυρίστε τον σωλήνα στο τελευταίο τρίτο και κόψτε άλλη μια σειρά από κοψίματα όπως πριν. Η ιδέα εδώ είναι να εναλλάσσονται οι τρύπες γύρω από τον σωλήνα, δημιουργώντας μια σπείρα.

Μπορείτε να βάψετε το PVC αν θέλετε, αλλά δεν χρειάζεται, μόλις το φύλλωμα από τα αναπτυσσόμενα φυτά θα καλύψει τον σωλήνα. Σε αυτή τη συγκυρία, χρειάζεται πραγματικά να χρησιμοποιήσετε έναν εκσκαφέα με καλάμι ή πολλούς μυς για να σκάψετε μια ωραία βαθιά τρύπα για να τοποθετήσετε τον σωλήνα και μετά να γεμίσετε με χώμα τροποποιημένο με λίπασμα [2] ή λίπασμα χρονικής απελευθέρωσης [3] και να φυτέψετε αρχίζει το μούρο.

Κατασκευή ενός κάθετου πύργου φράουλας με κουβάδες

Για να φτιάξετε έναν πύργο φράουλας από κουβάδες, θα χρειαστείτε:

  • Δύο κουβάδες των 5 γαλονιών (19 L.) (έως τέσσερις κάδους, αν θέλετε)
  • 30″ x 36″ (0,75 x 1 μ.) μήκος υλικού επένδυσης (λινάτσα, ύφασμα ζιζανίων ή κάλυμμα κήπου)
  • Μείγμα εδάφους γλάστρας με λίπασμα ή λίπασμα χρονικής απελευθέρωσης
  • 30 ξεκινήματα φράουλας
  • Εύκαμπτος σωλήνας εμποτισμού ¼ ίντσας (6,5 ml) και σωλήνας για σπαγγέτι ¼ ίντσας (6,5 ml) για στάγδην άρδευση.

Αφαιρέστε τα χερούλια από τους κάδους με πένσα. Μετρήστε ½ ίντσα (1,25 εκ.) από το κάτω μέρος του πρώτου κάδου και σημειώστε το γύρω από τον κάδο χρησιμοποιώντας μια μεζούρα ως οδηγό. Κάντε το ίδιο πράγμα στον δεύτερο κάδο, αλλά σημειώστε τη γραμμή 1 έως 1-½ ίντσα προς τα πάνω (2,5 έως 4 εκ.) από το κάτω μέρος, ώστε να είναι πιο κοντή από τον πρώτο κάδο.

Χρησιμοποιήστε ένα σιδηροπρίονο και ίσως ένα ζευγάρι χέρια βοηθείας για να κρατήσετε τον κουβά σταθερό και κόψτε και τους δύο κουβάδες εκεί που κάνατε τα σημάδια σας. Αυτό θα πρέπει να κόψει το κάτω μέρος από τους κάδους. Τρίψτε τις άκρες λείες και δοκιμάστε να βεβαιωθείτε ότι οι κάδοι φωλιάζουν μεταξύ τους. Εάν όχι, μπορεί να χρειαστεί να τρίψετε το κοντό κάτω. Μόλις φωλιάσουν μεταξύ τους σφιχτά, αφαιρέστε τα.

Κάντε πέντε έως έξι σημάδια σε απόσταση 4 ίντσες (10 εκ.) μεταξύ τους και κλιμακώστε τα σημάδια έτσι ώστε να είναι διάσπαρτα κατά μήκος των πλευρών των κάδων. Αυτοί θα είναι οι χώροι φύτευσης σας. Μην μαρκάρετε πολύ κοντά στο κάτω μέρος γιατί οι κάδοι θα είναι φωλιασμένες μεταξύ τους. Ζητήστε από κάποιον να κρατήσει τον κάδο σταθερά στο πλάι του και με μια τρύπα 2 ιντσών (5 εκ.), ανοίξτε τρύπες στα πλαϊνά του κάδου στα σημάδια σας. Κάντε το ίδιο με τον δεύτερο κουβά και στη συνέχεια τρίψτε τις άκρες.

Τοποθετήστε τους κουβάδες μεταξύ τους, τοποθετήστε τους σε μια ηλιόλουστη περιοχή και στρώστε τους με ύφασμα, λινάτσα, κάλυμμα κήπου ή ό,τι έχετε. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια γραμμή σταγόνων, τώρα είναι η ώρα να την εγκαταστήσετε. Διαφορετικά, γεμίστε τους κάδους με χώμα γλάστρας τροποποιημένο με λίπασμα 1/3 ή λίπασμα χρονικής απελευθέρωσης. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε κλιπ ή μανταλάκια για να κρατήσετε το ύφασμα στη θέση του ενώ γεμίζετε με χώμα.

Τώρα είστε έτοιμοι για φύτευση στους κάθετους πύργους φράουλας σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πύργο φράουλας με μπουκάλια σόδας

Η κατασκευή ενός πύργου φράουλας χρησιμοποιώντας πλαστικά μπουκάλια σόδας 2 λίτρων (2 τετρ.) είναι ένα φθηνό και βιώσιμο σύστημα. Και πάλι, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια γραμμή σταγόνων χρησιμοποιώντας σωλήνα 10 πόδια (3 m.) ¾ ίντσας ή 1 ίντσας (2 ή 2,5 εκ.) σωλήνα ή σωλήνα άρδευσης, 4 πόδια (1,25 m.) πλαστική σωλήνωση σπαγγέτι και τέσσερις εκπομπές ποτίσματος . Διαφορετικά, χρειάζεστε:

  • Ένας στύλος ύψους 8 ποδιών (2,5 μ.) (4×4) (10×10 εκ.)
  • 16 πλαστικά μπουκάλια των 2 λίτρων (0,5 γαλλ.).
  • Βίδες ¾ έως 1 ίντσας (2 έως 2,5 εκ.).
  • Τέσσερα δοχεία των 3 γαλονιών (11 L.).
  • Μέσο ανάπτυξης [4]
  • Σπρέι μπογιά

Κόψτε το κάτω μέρος των μπουκαλιών σόδας μέχρι τη μέση για να δημιουργήσετε ένα «χείλος» από το οποίο θα κρεμάσετε το μπουκάλι και τρυπήστε μια τρύπα στο χείλος. Βάψτε το μπουκάλι για να μειώσετε την άμεση διείσδυση του ηλιακού φωτός. Τοποθετήστε το κοντάρι 2 πόδια (61 εκ.) στο έδαφος και γεμίστε το χώμα γύρω του. Τοποθετήστε μια βίδα ανά πλευρά του στύλου για κάθε ένα από τα τέσσερα επίπεδα φιαλών.

Εγκαταστήστε σύστημα άρδευσης σε αυτό το σημείο. Δέστε τα μπουκάλια στις βίδες. Τοποθετήστε τη σωλήνωση σπαγγέτι στην κορυφή του στύλου με έναν πομπό και στις δύο πλευρές του στύλου. Τοποθετήστε τα κομμάτια σωλήνα μιας ίντσας (2,5 εκ.) στους λαιμούς κάθε φιάλης.

Τοποθετήστε τις τέσσερις γλάστρες των 3 γαλονιών (11 L.) γεμάτες με μέσα καλλιέργειας στο έδαφος. Οι γλάστρες των 3 γαλονιών (11 λίτρων) είναι προαιρετικές και χρησιμεύουν για την απορρόφηση της περίσσειας νερού, λιπάσματος και αλατιού, έτσι ώστε οι καλλιέργειες που φυτεύονται σε αυτές να αντέχουν μέτρια έως υψηλή αλατότητα. Σε αυτό το σημείο, είστε έτοιμοι να φυτέψετε τις φράουλες.

Υπάρχουν και άλλες πιο σύνθετες εκδόσεις των κατακόρυφων σχεδίων πύργων φράουλας σωλήνα PVC, πολλές από αυτές πραγματικά προσεγμένες. Ωστόσο, είμαι κηπουρός και όχι πολύ εύχρηστη γυναίκα. Εάν είστε ή έχετε έναν σύντροφο που είναι, ρίξτε μια ματιά σε μερικές από τις ενδιαφέρουσες ιδέες στο Διαδίκτυο.

Μαζεύοντας φρούτα φράουλας: Πότε και πώς να μαζέψετε μια φράουλα

Αν αγαπάτε τις φράουλες [1] , πιθανότατα τις τρώτε συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής. Η συγκομιδή των δικών σας φραουλών, είτε σε μια φάρμα U-Pick είτε από το δικό σας έμπλαστρο, είναι ικανοποιητική και παίρνετε τα πιο φρέσκα, πιο νόστιμα μούρα. Το να γνωρίζετε πότε και πώς να μαζεύετε φράουλες θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή τη δραστηριότητα.

Πότε να επιλέξετε φράουλες

Η εποχή της φράουλας διαρκεί μόνο τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε όχι μόνο πώς να συλλέγετε ένα φυτό φράουλας, αλλά και πότε αρχίζει ο χρόνος συγκομιδής της φράουλας [2] , ώστε καμία από αυτές να μην πάει χαμένη.

Κατά τον πρώτο χρόνο φύτευσής τους, τα φυτά μούρων σίγουρα θα προσπαθήσουν να καρποφορήσουν, αλλά θα πρέπει να είστε σταθεροί και να τους απορρίψετε αυτή την ιδέα. Γιατί; Εάν τα φυτά αποδώσουν καρπούς, όλη τους η ενέργειά τους πηγαίνει για να το κάνουν αντί να αποβάλουν δρομείς [3] . Θέλετε ένα μεγάλο μπάλωμα μούρων, ναι; Διαλέξτε τα άνθη από τα φυτά του πρώτου έτους για να επιτρέψετε στο «μητρικό» φυτό να παράγει υγιή «κόρη» φυτά.

Κατά το δεύτερο έτος, τα φυτά είναι συνήθως ώριμα 28 έως 30 ημέρες μετά την πλήρη άνθιση. Τα μεγαλύτερα μούρα αναπτύσσονται στο κέντρο κάθε συστάδας. Τα φρέσκα μούρα πρέπει να μαζεύονται όταν είναι εντελώς κόκκινα. Δεν θα ωριμάσουν όλα τα μούρα ταυτόχρονα, γι’ αυτό σχεδιάστε να μαζεύετε φράουλες κάθε δύο έως τρεις ημέρες.

Πώς να μαζέψετε μια φράουλα

Μόλις το μούρο χρωματιστεί πλήρως, μαζέψτε τον καρπό με περίπου το ένα τέταρτο του στελέχους συνδεδεμένο. Το πρωί, όταν τα μούρα είναι ακόμα δροσερά, είναι η καλύτερη ώρα για να μαζέψετε φρούτα φράουλας.

Οι φράουλες είναι ευαίσθητοι καρποί και μελανιάζουν εύκολα, γι’ αυτό πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη συγκομιδή. Τα μελανιασμένα φρούτα θα αλλοιωθούν γρηγορότερα, ενώ τα αψεγάδιαστα μούρα διαρκούν περισσότερο και αποθηκεύονται καλύτερα. Ορισμένες ποικιλίες φράουλας [4] , όπως το Surecrop, είναι πιο εύκολο να μαζευτούν από άλλες, καθώς αποσπώνται εύκολα με ένα μέρος του στελέχους συνδεδεμένο. Άλλα, όπως το Sparkle, μελανιάζουν εύκολα και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα όταν κόβετε το στέλεχος.

Ο καλύτερος τρόπος για να μαζέψετε φράουλες είναι να πιάσετε το στέλεχος ανάμεσα στον δείκτη και τη μικρογραφία σας και μετά να τραβήξετε ελαφρά και να στρίψετε ταυτόχρονα. Αφήστε το μούρο να κυλήσει στην παλάμη του χεριού σας. Τοποθετήστε απαλά τα φρούτα σε ένα δοχείο. Συνεχίστε τη συγκομιδή με αυτόν τον τρόπο, προσέχοντας να μην γεμίσετε υπερβολικά το δοχείο ή να συσκευάσετε τα μούρα.

Η συλλογή ποικιλιών μούρων που καλύπτουν εύκολα είναι ελαφρώς διαφορετική. Και πάλι, πιάστε το στέλεχος που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το καπάκι και πιέστε απαλά πάνω στο καπάκι με το δεύτερο δάχτυλό σας. Το μούρο πρέπει να τραβιέται εύκολα, αφήνοντας πίσω το καπάκι ασφαλισμένο πάνω στο στέλεχος.

Αφαιρέστε τυχόν κατεστραμμένα μούρα καθώς μαζεύετε τα καλά για να αποθαρρύνετε τη σήψη των φυτών. Μην μαζεύετε μούρα με πράσινες μύτες, καθώς είναι άγουρα. Ψύξτε τα μούρα το συντομότερο δυνατό μετά τη συγκομιδή, αλλά μην τα πλύνετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε.

Αποθήκευση φραουλών

Οι φράουλες θα μείνουν φρέσκες για τρεις μέρες στο ψυγείο αλλά μετά από αυτό, κατεβαίνουν γρήγορα. Εάν η συγκομιδή της φράουλας σας απέφερε περισσότερα μούρα από όσα μπορείτε να φάτε ή να χαρίσετε, μην απελπίζεστε, μπορείτε να σώσετε τη συγκομιδή.

Οι φράουλες παγώνουν όμορφα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα για επιδόρπια, smoothies, παγωμένη σούπα φράουλας ή οτιδήποτε είναι μαγειρεμένο ή πολτοποιημένο. Μπορείτε επίσης να κάνετε τα μούρα σε μαρμελάδα. Οι συνταγές με κατεψυγμένη μαρμελάδα φράουλας είναι εύκολο να βρεθούν και να γίνουν απλές.

Καλλιέργεια φράουλων σε δοχεία: Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες σε γλάστρα

Με πιθανή εξαίρεση το καρπούζι [1] , οι φράουλες είναι σχεδόν η επιτομή των τεμπέλης, ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Αν τα αγαπάτε όσο κι εγώ, αλλά ο χώρος είναι υψηλός, η καλλιέργεια φράουλας σε δοχεία δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη.

Ποιες είναι οι καλύτερες γλάστρες για την καλλιέργεια φράουλας σε δοχεία;

Οι φράουλες [2] , γενικά, καλλιεργούνται αρκετά εύκολα και δεν υπάρχει τίποτα σαν φρέσκο ​​μούρο που αφαιρείται από το δικό σας φυτό. Οι καλύτερες γλάστρες για φράουλες είναι αυτές που έχουν σχήμα δοχείου, με τρύπες στις πλευρές σε μεταβλητές περιοχές. Παρόλο που οι τρύπες κάνουν τη γλάστρα να μοιάζει με βρωμιά, νερό ή ακόμα και το φυτό μπορεί να πέσει από αυτές, αυτές οι γλάστρες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια φράουλας σε δοχεία.

Οι φράουλες τα πάνε ιδιαίτερα καλά σε αυτούς τους τύπους γλάστρες αφού είναι μικρά φυτά με ρηχές δομές ρίζας. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο καρπός δεν αγγίζει το έδαφος, η μείωση των βακτηριακών και μυκητιακών ασθενειών μειώνεται σημαντικά. Επίσης, οι γλάστρες μπορούν εύκολα να καλυφθούν με πριονίδι, άχυρο ή άλλο λίπασμα για να ξεχειμωνιαστούν ή ακόμα και να μεταφερθούν εύκολα σε προστατευμένο χώρο ή γκαράζ.

Οι γλάστρες με φράουλα κατασκευάζονται από πήλινη κεραμική, κεραμική κεραμική, πλαστικό και μερικές φορές ακόμη και ξύλο.

  • Το πλαστικό έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ελαφρύ, αλλά το ίδιο του το πλεονέκτημα μπορεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα του. Οι πλαστικές γλάστρες μπορεί να φουσκώσουν.
  • Οι πήλινες γλάστρες που δεν ψεκάζονται με στεγανοποιητικό παράγοντα τείνουν να χαλάσουν μετά από ένα ή δύο χρόνια και θα απαιτήσουν επίσης πιο προσεκτικό πότισμα.
  • Τα κεραμικά δοχεία που έχουν επικαλυφθεί θα διαρκέσουν πράγματι, αλλά τείνουν να είναι αρκετά βαριά.

Οποιοδήποτε από αυτά για την καλλιέργεια φράουλας σε δοχεία θα λειτουργήσει, απλά προσέξτε τα μειονεκτήματά τους. Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα χωράει πολλά φυτά και έχει επαρκή αποστράγγιση. Οι φράουλες αναπτύσσονται επίσης καλά σε κρεμαστά καλάθια [3] .

Οι αιώνιες φράουλες, όπως το Ozark Beauty, το Tillicum ή το Quinalult, είναι καλές επιλογές για φράουλες κηπουρικής σε δοχεία.

Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες σε γλάστρα

Τώρα που έχουμε τη γλάστρα μας, το ερώτημα είναι πώς να καλλιεργήσουμε φράουλες σε δοχεία. Θα χρειαστείτε ένα φυτό ανά πλευρικό άνοιγμα και τρία ή τέσσερα για το πάνω μέρος (για τα συνηθισμένα δοχεία, μόνο τρία ή τέσσερα φυτά θα κάνουν).

Καλύψτε τις οπές αποστράγγισης χαλαρά με θραύσματα τερακότα ή ένα πλέγμα για να επιβραδύνετε την αποστράγγιση και γεμίστε τον πυθμένα της γλάστρας με προγονιμοποιημένα, χωρίς χώματα μέσα [4] τροποποιημένα με λίπασμα ή λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης όπως 10-10-10. Συνεχίστε να γεμίζετε το δοχείο καθώς βουλώνετε κάθε τρύπα με ένα φυτό μούρων, χτυπώντας ελαφρά το φυτό στο χώμα καθώς γεμίζετε.

Τα φυτά φράουλας σε γλάστρες πρέπει να διατηρούνται ποτισμένα. Τοποθετήστε ένα σωλήνα χαρτοπετσέτας γεμάτο με χαλίκι στο κέντρο της γλάστρας και γεμίστε γύρω από το σωλήνα καθώς φυτεύετε ή χρησιμοποιήστε έναν σωλήνα με τρύπες που ανοίγονται τυχαία για να βοηθήσετε στη συγκράτηση του νερού. Αυτό θα επιτρέψει στο νερό να διαρρεύσει σε όλη τη γλάστρα με φράουλα και θα αποφύγει το υπερβολικό πότισμα των κορυφαίων φυτών. Το πρόσθετο βάρος μπορεί επίσης να εμποδίσει τα πλαστικά δοχεία να φουσκώσουν.

Τελειώστε το δοχείο με φράουλα με τα τρία έως τέσσερα φυτά. Ποτίστε το καλά και βάλτε τη γλάστρα στον ήλιο σε ημισκιέρα. Οι φράουλες έχουν καλύτερη απόδοση σε θερμοκρασίες από 70-85 F. (21-29 C.), επομένως ανάλογα με την περιοχή σας, μπορεί να χρειάζονται περισσότερη σκιά ή/και νερό. Μια ανοιχτόχρωμη γλάστρα θα βοηθήσει επίσης να κρατήσει τις ρίζες δροσερές. Η υπερβολική σκιά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υγιές φύλλωμα αλλά λίγα ή ξινά φρούτα [5] . Προσθέστε βρύα σφάγνου ή χαρτί εφημερίδων γύρω από τη βάση των φυτών για να μην ξεπλυθεί το χώμα.

Leave A Reply

Your email address will not be published.