Χέρι επικονίαση Ασβέστη δέντρα: πώς να το χέρι επικονιάσει ένα δέντρο ασβέστη Είναι το λάιμ σας λιγότερο από αστρικό στο τμήμα επικονίασης; Εάν η απόδοσή σας είναι πενιχρή, ίσως έχετε αναρωτηθεί αν μπορείτε να γονιμοποιήσετε λάιμ; Τα περισσότερα εσπεριδοειδή είναι αυτογονιμοποιούμενα [1] , αλλά πολλοί άνθρωποι σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη γενναιοδωρία, καταφεύγουν σε εσπεριδοειδή που επικονιάζουν με το χέρι. Η επικονίαση με το χέρι των δέντρων ασβέστη [2] δεν αποτελεί εξαίρεση.
Μπορείτε να γονιμοποιήσετε τα λάιμ;
Οι μέλισσες [3] με γοητεύουν. Όλο το καλοκαίρι έβλεπα μερικά μεγάλα μαύρα σκουπίδια να μπαίνουν και να βγαίνουν από το κάλυμμα της σχάρας εισαγωγής αέρα κάτω από το σπίτι μας. Μερικές μέρες έχουν τόση πολλή γύρη που κρέμεται από αυτά που δεν μπορούν να συρθούν μέσα από τη μικροσκοπική τρύπα και φτερουγίζουν αναζητώντας ένα μεγαλύτερο κενό. Μου αρέσουν τόσο πολύ που δεν με πειράζει να χτίζουν ένα μικροσκοπικό Ταζ Μαχάλ κάτω από το σπίτι.
Σέβομαι πόσο σκληρά εργάζονται για να με κρατήσουν στα φρούτα και τα λαχανικά. Έχω δοκιμάσει ακόμη και τις δυνάμεις μου στο να αντιγράψω την πολυάσχολη δουλειά τους με το χέρι επικονίαση εσπεριδοειδών. Είναι κουραστικό και με κάνει να θαυμάζω τις μέλισσες ακόμα περισσότερο. Παρακάμπτομαι λίγο, αλλά ναι, φυσικά η επικονίαση με το χέρι των δέντρων των ασβεστών είναι πολύ πιθανή.
Πώς να γονιμοποιήσετε με το χέρι μια Lime Tree
Γενικά, τα εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους [4] δεν χρειάζονται επικονίαση με το χέρι, αλλά όπως αναφέρθηκε, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να το κάνουν για να αυξήσουν την απόδοση. Για να καταλάβετε ακριβώς πώς να επικονιάζετε με το χέρι, είναι καλή ιδέα να κατανοήσετε πώς οι μέλισσες το κάνουν αυτό φυσικά για να επαναλάβουν τη διαδικασία.
Η γύρη βρίσκεται στους ανθήρες (αρσενικούς) που εμφανίζονται ως κεχριμπαρένιοι σάκοι. Οι κόκκοι γύρης πρέπει να μεταφερθούν στο στίγμα (θηλυκό) την κατάλληλη στιγμή. Σκεφτείτε τη διάλεξη «πουλιά και μέλισσες» του δημοτικού σχολείου από τους γονείς. Με άλλα λόγια, ο ανθήρας πρέπει να είναι ώριμος με ώριμη γύρη και το στίγμα ταυτόχρονα. Το στίγμα βρίσκεται στο κέντρο και περιβάλλεται από γύρη ανθήρες που περιμένουν τη μεταφορά της γύρης.
Εάν θέλετε να αυξήσετε την απόδοση των εσπεριδοειδών σας, μπορείτε να βάλετε τα φυτά σας σε εξωτερικούς χώρους και να αφήσετε τις μέλισσες να κάνουν τη δουλειά ή αν ο καιρός δεν συνεργάζεται, κάντε το μόνοι σας.
Αρχικά, θα χρειαστείτε ιδανικά ένα πολύ λεπτό, μικροσκοπικό πινέλο ή μια μπατονέτα, γόμα μολυβιού, φτερό ή το δάχτυλό σας ως τελευταία λύση. Αγγίξτε απαλά τους ανθήρες με γύρη στο στίγμα, μεταφέροντας τους κόκκους γύρης. Ας ελπίσουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι να διογκωθούν οι ωοθήκες των γονιμοποιημένων λουλουδιών, κάτι που είναι ένδειξη παραγωγής καρπού.
Είναι τόσο απλό, αλλά λίγο βαρετό και πραγματικά θα σας κάνει να εκτιμήσετε τις εργατικές μέλισσες!
Potted Lime Trees: Caring For Container Grown Lime Trees
Αγαπάτε το παραδεισένιο άρωμα των ανθών των εσπεριδοειδών, αλλά ζείτε σε ένα λιγότερο από ιδανικό κλίμα ανάπτυξης για εσπεριδοειδή; Μην φοβάστε, οι λιμνοδεντρα σε γλάστρες είναι απλώς το εισιτήριο. Η καλλιέργεια ασβέστη σε γλάστρες έχει το πλεονέκτημα της ευκολίας μετακίνησης. Σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 25 βαθμούς F. (-4 C.), μια θανατική ποινή για οποιοδήποτε δέντρο εσπεριδοειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα δέντρα που καλλιεργούνται σε δοχεία μπορούν να καλυφθούν ή απλά να μετακινηθούν σε μια πιο ζεστή τοποθεσία.
Ο ασβέστης, ή οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδές, μπορεί να δεχτεί ήπιο παγετό και κρύες θερμοκρασίες, αλλά οι ασβέστης σε γλάστρες δεν μπορούν. Όποια ποικιλία κι αν διαλέξετε, η ζώνη ανθεκτικότητας [1] είναι μία ζώνη υψηλότερη από τη συνιστώμενη ζώνη του USDA. Έτσι, εάν φυτέψετε έναν ασβέστη που έχει USDA 7, το δέντρο που καλλιεργείται σε δοχεία έχει ζώνη ανθεκτικότητας 8.
Βήμα 1: Επιλέξτε μια κατάλληλη ποικιλία Lime Tree
Μια νάνος ποικιλία από ασβέστη είναι η καλύτερη επιλογή όταν καλλιεργείτε λάιμ σε δοχεία. Ανεξάρτητα από αυτό, το δέντρο θα χρειαστεί αναμφίβολα μεταφύτευση μετά από περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια, ή μπορείτε να αφαιρέσετε το δέντρο από τη γλάστρα, να κλαδέψετε τις ρίζες [2] (βγάλτε 2-3 ίντσες (5-8 εκ.) και το ένα τρίτο του φυλλώματος, και στη συνέχεια μεταφέρετε με φρέσκο χώμα γλάστρας. Το μέγεθος του δέντρου σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος του δοχείου.
Μερικά παραδείγματα ποικιλιών ασβέστη κατάλληλων για ασβέστη που καλλιεργούνται σε δοχεία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Bearss lime, επίσης γνωστό ως Tahitian lime ή Persian lime [3] , που είναι μια κοινή ποικιλία που φτάνει τα 20 πόδια (6 μ.) με καρπούς χωρίς σπόρους
- Kaffir lime [4] , η οποία είναι μια θαμνώδης ποικιλία που διατηρείται καλύτερα κλαδευμένη σε ύψος κάτω από 10 πόδια (3 μ.) και της οποίας τα αρωματικά φύλλα χρησιμοποιούνται στην ασιατική κουζίνα
- Mexican lime [5] , γνωστός και ως key lime ή West Indian lime, που είναι μια άλλη θαμνώδης ποικιλία ύψους περίπου 15 ποδιών (5 μ.) με έντονα όξινα φρούτα 2 ιντσών (5 εκ.)
- Παλαιστινιακός λάιμ [6] , ένα γλυκό στρογγυλό, πιο ήπιο φρούτο που φτιάχνει υπέροχο λάιμ
Βήμα 2: Πώς να φυτέψετε δέντρα σε γλάστρα
Τα δέντρα που καλλιεργούνται σε δοχεία, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, αγαπούν πολύ ήλιο και υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Επιλέξτε μια τοποθεσία με τουλάχιστον οκτώ ώρες άμεσου ήλιου. Η τοποθέτηση απέναντι σε τοίχο, κτίριο ή φράχτη με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανική και θα προστατεύσει επίσης το δέντρο από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους.
Φυτέψτε το λάιμ σας την άνοιξη σε ουδέτερο pH [7] , εμποτισμένο μέσο γλάστρας. Το δοχείο πρέπει να έχει τρύπες αποστράγγισης, καθώς στα εσπεριδοειδή δεν αρέσουν τα «βρεγμένα πόδια» και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 γαλόνια (57 L.) (ένα παλιό βαρέλι ουίσκι είναι ιδανικό). Συμπεριλάβετε λίγο λίπασμα αργής απελευθέρωσης όπως το Osmocote.
Τα σουβέρ βαρέως τύπου θα σας επιτρέψουν να μετακινήσετε εύκολα το δέντρο. Δεδομένου ότι τα εσπεριδοειδή χρειάζονται υψηλή υγρασία, τοποθετήστε το φυτό πάνω από ένα δίσκο με βότσαλα ή ομίχλη καθημερινά και διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος μήπως χάσει τα φύλλα η λάιμ [5] .
Βήμα 3: Φροντίδα για Lime Trees σε μια γλάστρα
Το νερό είναι πρωταρχικής σημασίας για το δέντρο σας σε γλάστρα και μετριέται από το μέγεθος του δέντρου και τις θερμοκρασίες. Μειώστε το πότισμα πριν από το χειμώνα για να αποφύγετε την πιθανότητα τόνωσης της ανάπτυξης που μπορεί να καταστραφεί σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να γίνει πρόβλημα, αλλά μην αφήσετε το δέντρο να στεγνώσει τελείως! Αφήστε το πάνω μέρος (3 εκ.) του εδάφους να στεγνώσει πριν το πότισμα. Τα μεταλλικά και κεραμικά δοχεία (και τα πλαστικά) παραμένουν υγρά περισσότερο από το ξύλο ή τον πηλό.
Λιπαίνετε τη λάιμ κάθε μήνα μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και ποτέ μετά τον Ιούλιο.
Κλαδέψτε τα δέντρα που καλλιεργούνται σε κοντέινερ [8] . Προσέξτε για τυχόν κορόιδα [9] που σχηματίζονται και κλαδέψτε τα αμέσως, όχι μόνο για να διατηρήσετε το σχήμα του δέντρου αλλά για να διατηρήσετε συμπαγή την ανάπτυξη και να προωθήσετε την καλύτερη παραγωγή καρπών. Λεπτά κλαδιά σε απόσταση 4-6 ιντσών (10-15 εκ.) μεταξύ τους για λιγότερη αλλά μεγαλύτερη καρπόδεση, στο τελευταίο μέρος του χειμώνα.
Φέρτε το δέντρο σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο ή σε γκαράζ εάν η θερμοκρασία πέσει στους 40 βαθμούς Φ. (4 C.) και μειώστε το πότισμα. Προσέξτε για παράσιτα, όπως αφίδες [10] και λέπια [11] , στα φύλλα ασβέστη. Το εντομοκτόνο σαπούνι [12] θα ελέγξει τις αφίδες και το κηπευτικό λάδι θα φροντίσει την κλίμακα, τα οποία και τα δύο υποστηρίζουν την ανάπτυξη μούχλας αιθάλης [13] .
Όταν καλλιεργείτε λάιμ σε δοχεία, να έχετε κατά νου ότι το δέντρο είναι υπό μεγαλύτερη πίεση από αυτό που καλλιεργείται σε οπωρώνα ή κήπο, επομένως η συνεχής συντήρηση είναι το κλειδί για ένα υγιές φυτό και υπέροχους καρπούς. Μαργαρίτα, κανείς;
Πότισμα λάιμ: Πόσο νερό χρειάζονται οι λάιμ σε δοχεία
Οι λειμώνες [1] και άλλα εσπεριδοειδή δημιουργούν όμορφα αρωματικά δείγματα δοχείων. Η φύτευση λάιμ σε γλάστρες θα σας επιτρέψει επίσης να μετακινήσετε το φυτό πιο εύκολα για να το προστατέψετε από τις καιρικές συνθήκες, αλλά μπορεί επίσης να κάνει το δέντρο ευαίσθητο στο πολύ ή πολύ λίγο πότισμα του δέντρου. Το πότισμα των λάιμ μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, καθώς η ποσότητα του ποτίσματος μπορεί να επηρεάσει τις ρίζες, επηρεάζοντας με τη σειρά του την ανθοφορία και την παραγωγή των εσπεριδοειδών σας επίσης. Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο νερό χρειάζονται οι λάιμ;
Πότε και πώς να ποτίσετε ένα δέντρο λάιμ σε μια γλάστρα
Μπορεί να αναρωτιέστε πότε να ποτίσετε τις λάιμ. Η απλή απάντηση για το πότε πρέπει να γίνεται το πότισμα των λάιμς είναι όταν διψάνε. Το πότισμα μπορεί να μετρηθεί σε κάποιο βαθμό από το μέγεθος του δέντρου και του δοχείου του [2] . Με άλλα λόγια, όταν το πάνω 1 ίντσα (2,5 εκ.) του εδάφους είναι στεγνό στην αφή, το φυτό χρειάζεται άρδευση. Οι μετρητές υγρασίας είναι χρήσιμα εργαλεία που μπορείτε να αγοράσετε στο κατάστημα κήπου. Θα μετρήσουν την υγρασία στο επίπεδο της ρίζας, εξασφαλίζοντας το σωστό πότισμα των λάιμ.
Όταν ποτίζετε λάιμ, ποτίζετε μέχρι να τρέξει το νερό από την οπή αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου. Μην αφήνετε το δέντρο της λάιμς να καθίσει στο νερό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών [3] , προκαλώντας κιτρίνισμα των φύλλων και το θάνατο. Για να αποφευχθεί αυτό, φροντίστε να φυτέψετε το δέντρο σε ένα έδαφος που στραγγίζει καλά και να σηκώσετε ελαφρά τη γλάστρα με ένα στρώμα από πέτρες. Οι λειμώνες ευδοκιμούν με σπάνιο βαθύ πότισμα έναντι συχνού αν και πολύ ελαφρού ποτίσματος.
Ενώ τα εσπεριδοειδή μπορεί να υποστούν ζημιά στο υποπότισμα, είναι πιο συχνά το αποτέλεσμα του υπερβολικού ποτίσματος που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ορισμένα υλικά δοχείων όπως το πλαστικό, το μέταλλο και το κεραμικό συγκρατούν περισσότερη υγρασία, ενώ αυτά που αποτελούνται από ξύλο ή πηλό θα στεγνώσουν πιο γρήγορα.
Μια άλλη υπόδειξη για το πόσο νερό είναι τα δέντρα σας είναι να σηκώσετε τη γλάστρα μόλις ποτιστεί καλά. Το βάρος της γλάστρας όταν είναι βρεγμένο (αλλά στραγγισμένο) θα σας δώσει μια ιδέα για την ξηρότητά της, επομένως και για το πότε πρέπει να ποτίζετε.
Εάν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός, η λάιμ θα πρέπει να ποτίζεται πιο συχνά. Αντίθετα, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη, επομένως το πότισμα των ασβεστών θα πρέπει να μειωθεί σε συχνότητα κατά τους χειμερινούς μήνες. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, όπως το Osmocote, κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης (Μάρτιος) σε συνδυασμό με το σωστό πότισμα για μια υγιή λάιμ.
Πληροφορίες για το Mexican Key Lime Tree: Συμβουλές για την καλλιέργεια βασικών ασβεστών
Σχεδόν ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει μεξικάνικα βασικά δέντρα, εάν έχετε τις σωστές πληροφορίες. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ανάπτυξη και τη φροντίδα των βασικών δέντρων.
Βασικές πληροφορίες για το Lime Tree
Το Mexican key lime ( Citrus aurantifolia ), επίσης γνωστό ως key lime, bartender’s lime, και West Indian lime, είναι ένα μεσαίου μεγέθους, αειθαλές οπωροφόρο δέντρο. Αναπτύσσεται δυναμικά μόλις το φυτέψετε στο έδαφος, φτάνοντας σε ύψος 6 1/2 έως 13 πόδια (2 έως 4 μ.) ύψος. Τα μεξικάνικα βασικά δέντρα έχουν αρωματικά λουλούδια με βαθυπράσινα φύλλα και κιτρινοπράσινα λάιμ που έχουν μέγεθος περίπου μιας μπάλας του γκολφ.
Τα μεξικάνικα key limes είναι τα προτιμώμενα φρούτα που χρησιμοποιούν οι μπάρμαν και οι αρτοποιοί πίτας σε όλο τον κόσμο. Η καλλιέργεια βασικών ασβεστών δεν είναι δύσκολη όταν πληροίτε τις βασικές απαιτήσεις τους.
Πώς να καλλιεργήσετε μεξικάνικα δέντρα κλειδιού
Όταν μαθαίνετε πώς να καλλιεργείτε μεξικάνικα βασικά δέντρα, ξεκινήστε επιλέγοντας ένα υγιές δέντρο. Τα φύλλα δεν πρέπει να έχουν τρύπες ή κουρελιασμένες άκρες γιατί αυτό υποδηλώνει ζημιά από σφάλματα. Επιθεωρήστε το φύλλωμα, ειδικά την κάτω πλευρά των φύλλων για προσβολές από σφάλματα.
Αναποδογυρίστε τη γλάστρα για να μπορείτε να ελέγξετε τις κάτω οπές αποστράγγισης για ρίζες. Αν παρατηρήσετε κάτι, αυτό υποδηλώνει ότι το δέντρο έχει μεγαλώσει στη γλάστρα του εδώ και χρόνια και είναι δεμένο σε γλάστρα [1] , οπότε τοποθετήστε το ξανά. Τα μεξικανικά δέντρα κλειδαριάς δεν είναι φθηνά. Ξοδέψτε τα χρήματά σας με σύνεση και κερδίστε το καλύτερο.
Τα βασικά δέντρα είναι ανθεκτικά στις ζώνες 10 και 11 του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ [2] , και είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν ζείτε στην Καλιφόρνια, φυτέψτε αυτό το δέντρο σε προστατευμένη περιοχή, όπως η νότια πλευρά του σπιτιού σας. Οι μεξικανικές ασβεστόδεντρα χρειάζονται μια τοποθεσία που να έχει τουλάχιστον 10 ώρες πλήρη ήλιο.
Τα μεξικανικά βασικά δέντρα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορα εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση με επίπεδο pH από 6,1 έως 7,8. Ετοιμάστε έναν κύκλο διαμέτρου 4 ποδιών (1 μ.) για να φυτέψετε το δέντρο σας. Τροποποιήστε το έδαφος με 4 έως 5 ίντσες (10 έως 12,5 εκ.) οργανικού κομπόστ [3] , επεξεργάζοντάς το στο έδαφος σε βάθος 36 ιντσών (91 εκ.). Ισοπεδώστε το έδαφος με την τσουγκράνα σας και μετά αφήστε το έδαφος να ηρεμήσει για μια εβδομάδα.
Όταν σκάβετε τον λάκκο φύτευσης, κάντε τον διπλάσιο πλάτος από τη ρίζα, με ίσο βάθος. Αφαιρέστε το δοχείο. Πριν φυτέψετε το μεξικάνικο δέντρο, ελέγξτε το για ορατές ρίζες. Αν δείτε κάποια, τραβήξτε τα απαλά μακριά από τις πλευρές της ρίζας με τα δάχτυλά σας. Εάν οι ρίζες αφεθούν να μεγαλώνουν σε αυτή τη θέση, θα πνίξουν τελικά το δέντρο μέχρι θανάτου.
Κεντράρετε το τμήμα της ρίζας στην τρύπα, βεβαιωθείτε ότι η κορυφή της ρίζας είναι 1/4 έως 1/2 ίντσας (6 χιλ. έως 1 εκ.) ψηλότερα από το περιβάλλον χώμα. Γεμίστε την τρύπα με χώμα γύρω από τη σφαίρα της ρίζας, συσφίγγοντάς την καθώς πηγαίνετε να συμπτύξετε θύλακες αέρα.
Φροντίδα βασικών δέντρων
Μία φορά την εβδομάδα, ποτίζετε καλά το δέντρο μεξικάνικης κλειδαριάς. Τοποθετήστε ένα στρώμα σάπια φύλλα 2 έως 4 ιντσών (5 έως 10 εκ.) πάνω από το έδαφος για να το βοηθήσετε να διατηρήσει την υγρασία και να αποτρέψει την ανάπτυξη ζιζανίων. Κρατήστε το σάπια φύλλα 2 ίντσες (5 εκ.) μακριά από το φλοιό του δέντρου για να αποτρέψετε την ασθένεια. Όταν καλλιεργείτε βασικά λάιμ, ποτίστε τα βαθιά και αργά, ώστε η υγρασία να φτάσει βαθιά στο χώμα. Εάν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός, μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε πιο συχνά.
Λιπάνετε [5] το δέντρο μεξικάνικης κλειδαριάς με ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης που είναι πλούσιο σε άζωτο. Θα πρέπει να έχει αναλογία NPK [6] 2-1-1. Βεβαιωθείτε ότι το λίπασμα που χρησιμοποιείτε έχει ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο [7] , ψευδάργυρο [8] και μαγγάνιο [9] . Αν παρατηρήσετε ότι τα φύλλα κιτρινίζουν, αυτό είναι σημάδι ότι χρειάζεται περισσότερο λίπασμα ή ότι η αποστράγγιση είναι κακή.
Τα μεξικανικά βασικά δέντρα ασβέστη έχουν σπάνια πρόβλημα παρασίτων, εκτός από την κλίμακα του χιονιού [10] στο νησί Niue κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης ξηρασίας, αν και περιστασιακά επηρεάζονται από ορισμένα προβλήματα με τα δέντρα ασβέστη [11] . Οι ασθένειες και τα μυκητιακά προβλήματα περιλαμβάνουν την ακμή ή την ανθρακνόζη ασβέστη, το Fusarium oxysporum , το Elsinoe fawcetti , την ασθένεια των φυκιών, τη σήψη του κολάρου και το Sphaeropsis tumefaciens .